Historie

In 1891 introduceerde Pim Mulier (the Godfather van de moderne sport in ons land) het hockey in Nederland. Kort daarna werden in Amsterdam, Haarlem en Den Haag de eerste hockeyclubs opgericht. HCW volgde in 1929. Tijdens een vergadering d.d. 3 November 1929, werd door de HBS leraar lichamelijke oefening de heer J. Hygenaar, en de heren Eisso Post en J.F. Bosker HCW opgericht.


Hun inspiratie om een echte club te starten kwam voort uit een hockeywedstrijd gehouden op het Gemeentelijk Sportterrein in Winschoten tussen hockeyers uit het westen en een aantal Winschoter jongelui. Het doel van de nieuwe club was vanaf de start duidelijk: sportieve winst, maar met name goede ‘kameraadschap’ en een band voor het leven opbouwen!

 

In de eerste jaren na de oprichting presteerden de geel-zwarten uitstekend; het Kampioenschap van het Noorden werd in 1935 behaald! Een unieke prestatie die nadien nooit meer is geëvenaard. Tuurlijk, door de jaren heen hebben verschillende teams kampioenschappen gevierd, zowel bij de dames als de heren, de jeugd, op het veld en in de zaal, maar kampioen van het Noorden, nee, dat niet.


Ook toen al kende men de problemen met het vasthouden van de oudere jeugd. Na het behalen van een diploma verlaat men de regio om elders verder te studeren of te gaan werken. Tegenwoordig maar ook al in de beginjaren van HCW was dat een grote uitdaging voor de club.

8 februari 1946 werd o.l.v. de heer E.J. de Boer besloten een officieel clubblad uit te geven: "Hockeyflitsen”, de voorloper van de later bekendere Stickstof.

Omdat de club een eigen locatie nodig had werd besloten het nieuw hockeycomplex op de plaats van het oude zwembad te openen. Daar waar eerst ‘de Otters’ hun wedstrijden speelden werden twee grasvelden aangelegd. (Zwem- en Polo club De Otter)


In 1972 werd een 4 jarenplan geformuleerd met o.a. als doelstellingen: meer leden, versterking conditie training, een clubblad, bestuurslid in bestuur Kring Noord, minstens 2 dameselftallen, heren 1 bij de eerste drie in de competitie en minimaal 4 junioren elftallen.


Het ledental steeg van 68 naar 124 in het eerste jaar! Heren 1 promoveerde naar de tweede klasse ondanks een verloren promotiewedstrijd. Een jeugdtoernooi met als prijs de Edzo J. De Boer en Winschoter Courant beker werd georganiseerd en mede dankzij Newexco (sponsoring) werd een gekwalificeerde trainer aangetrokken.

Het ledenaantal steeg tot 191, en de Gemeente investeerde in de accommodatie; de kantine van het oude zwembad werd het clubhuis. E.J. Eisenga bedacht de naam Stickstof en Hero Dijkema ’t Hokkie. De twee bondsscheidsrechters (!) Leo Gitsels en Durandus Mensinga zorgden voor een verdere aanwas van het scheidsrechterscorps.


In de jaren tachtig nam het ledenaantal weer af en het laatste decennium van de vorige eeuw was het soms knokken om de boel bij elkaar te houden. Het nieuwe kunstgrasveld gaf de club een impuls en het ledenaantal groeide weer. In de beginjaren van de 21ste eeuw schommelen de ledenaantallen tussen de 90 en 120 leden. Intussen is dat anno 2021 gegroeid naar een stabiele 200 leden.

Share by: