Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

Historie 

Beste HCW vrienden,

 

De vraag aan mij om iets over de historie van de club te vertellen.

 

Historie van de club? Ik?! Hoezo?

Ik word door deze vriendelijke edoch (als ik dan toch uit de vorige eeuw stam..) verhelderende uitnodiging geconfronteerd met mijn voortschrijdende leeftijd…

Opeens realiseer ik me dat ik klaarblijkelijk tot de echte senioren van HCW ben gaan behoren.

Ik troost me met de gedachte dat hockey een sport is die al duizenden jaren bestaat. En de sport is nog nooit zo levendig en gezond geweest als in de afgelopen 25 jaar, ik spiegel mezelf graag aan die ontwikkeling en status (!).

Ter info: er bestaat een marmeren reliëf uit ca. 510-500 v.Chr., waarop duidelijk twee hockeyspelers te herkennen zijn. Het reliëf werd gevonden op de Kerameikos, de begraafplaats (dat dan weer wel..) in het centrum van het oude Athene.

In 1891 introduceerde Pim Mulier (the Godfather van de moderne sport in ons land)  het hockey in Nederland. Kort daarna werden in Amsterdam, Haarlem en Den Haag de eerste hockeyclubs opgericht. HCW volgde in 1929.

 

Overigens typisch Nederlands: tot 1926 werd het hockey in Nederland gespeeld volgens de Nederlandse regels die nergens anders werden gehanteerd (!). Deze regels weken op veel punten af van de op dat moment internationaal erkende spelregels. Zo had bijvoorbeeld de stick twee platte kanten en mocht de bal dan ook met beide kanten worden bespeeld. De bal had een kenmerkende oranje (!) kleur. Deze werd in het spraakgebruik ook wel de sinaasappel genoemd en was groter dan normaal. De bal met de voet stoppen en de tegenstander met de stick haken werd niet bestraft.  Wat een heerlijke tijd, ‘vroeger’ was zo slecht nog niet …

Toen Nederland een hockeyteam bij de Olympische Spelen van 1928, die in Amsterdam werden gehouden, wilde afvaardigen dreigden deze spelregels problemen op te leveren. Ze werden daarom afgeschaft en de internationale regels werden ook hier geïntroduceerd.

In de loop der jaren heeft de hockeysport zich ontwikkeld tot de huidige vorm zoals we die nu kennen. Zo was de buitenspelregel tot 1996 gebruikelijk en maakte men in de jaren 70 kennis met kunstgras als ondergrond. In Winschoten hebben we tot eind jaren 80 moeten wachten voordat we het prachtige gras inruilden voor het veel snellere kunstgras.

 

Ik ben als speler groot geworden op een veld met gele boterbloemen, klaver, kuilen en graspollen… Bij de start van het seizoen was het veld een tapijt, vlak gerold en kort gemaaid, cornervlaggen witte stok met zwart-gele vlaggen, Engelse sfeer maar dan anders (want Groningen!). Aan het eind van het seizoen was het echter wel echt Engels: sleetse plekken bij de cirkelranden, in de doelmond enkel zand of klei en (na regen) blubber. Tijdens een heren 1 uitwedstrijd in Haren bleef een bal, die normaliter zeker in het open doel zou verdwijnen, steken in een poel van water en blubber. Uit frustratie hebben we de bal zeker een halve meter de grond in gemept! Dat lukt tegenwoordig niet meer…

In b.v. Winsum lag het veld op een soort zandheuvel; wanneer je in de ene goal stond, zag je de plank van de andere goal niet. Een diepte pass verdween ook letterlijk in de diepte. Prachtig ‘clubhuis’ trouwens, beter dan het nieuwe multifunctionele gebouw zonder sfeer en gaskacheltje…

Wanneer je zaterdag ’s ochtends, een beetje verkleumd maar strijdvaardig de met ochtenddauw bedekte groene arena inliep, lijnen fris en vet gekalkt, scheidsrechters in een blauwe V-trui met rood witte boorden, de doelen keurig achter maar tegen de lijn aan, ouders langs en achter de lijn; ja, dan kreeg je een soort All Stars gevoel! Gras is dan toch meer puur dan…..ach ja, old times never die!

Tijdens een vergadering d.d. 3 November 1929, werd door de HBS leraar lichamelijke oefening de heer J. Hygenaar, en de heren Eisso Post en J.F. Bosker HCW opgericht.

 

Hun inspiratie om een echte club te starten kwam voort uit een hockeywedstrijd gehouden op het Gem. Sportterrein in Winschoten tussen hockeyers uit het westen en een aantal Winschoter jongelui.

Het doel van de nieuwe club was vanaf de start duidelijk: sportieve winst, maar met name goede ‘kameraadschap’ en een band voor het leven opbouwen!

 

In de eerste jaren na de oprichting presteerden de geel-zwarten uitstekend; het Kampioenschap van het Noorden werd in 1935 behaald! Een unieke prestatie die nadien nooit meer is geëvenaard. Tuurlijk, door de jaren heen hebben verschillende teams kampioenschappen gevierd, zowel bij de dames als de heren, de jeugd, op het veld en in de zaal, maar kampioen van het Noorden, nee, dat niet.

Ook toen al kende men de problemen met het vasthouden van de oudere jeugd. Na het behalen van een diploma verlaat men de regio om elders verder te studeren of te gaan werken. Tegenwoordig maar ook al in de beginjaren van HCW was dat een grote uitdaging voor de club.

8 februari 1946 werd o.l.v. de heer E.J. de Boer besloten een officieel clubblad uit te geven: "Hockeyflitsen”, de voorloper van de later bekendere Stickstof.

Omdat de club een eigen locatie nodig had werd besloten het nieuw hockeycomplex op de plaats van het oude zwembad te openen. Daar waar eerst ‘de Otters’ hun wedstrijden speelden werden twee grasvelden aangelegd. (Zwem- en Polo club De Otter)

In 1972 werd een 4 jarenplan geformuleerd met o.a. als doelstellingen: meer leden, versterking conditie training, een clubblad, bestuurslid in bestuur Kring Noord, minstens 2 dameselftallen, heren 1 bij de eerste drie in de competitie en minimaal 4 junioren elftallen.

Het ledental steeg van 68 naar 124 in het eerste jaar! Heren 1 promoveerde naar de tweede klasse ondanks een verloren promotiewedstrijd. Een jeugdtoernooi met als prijs de Edzo J. De Boer en Winschoter Courant beker werd georganiseerd en mede dankzij Newexco (sponsoring) werd een gekwalificeerde trainer aangetrokken.

 

Het ledenaantal steeg tot 191, en de Gemeente investeerde in de accommodatie; de kantine van het oude zwembad werd het clubhuis. E.J. Eisenga bedacht de naam Stickstof en Hero Dijkema ’t Hokkie.

De twee bondsscheidsrechters (!) Leo Gitsels en Durandus Mensinga zorgden voor een verdere aanwas van het scheidsrechterscorps.

In de jaren tachtig nam het ledenaantal weer af en het laatste decennium van de vorige eeuw was het soms knokken om de boel bij elkaar te houden. Het nieuwe kunstgrasveld gaf de club een impuls en het ledenaantal groeide weer.  In de beginjaren van de 21ste eeuw schommelen de ledenaantallen tussen de 90 en 120 leden.

 

Reinier van der Broek organiseerde in 1978 en 1979 de eerste driedaagse hockeykampen! Zoals we (bijna) allemaal weten is het hockeykamp uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt. Weliswaar nu 2 dagen maar de organisatie en de deelnemers hebben zondagmiddag na afloop altijd het gevoel alsof men een week met elkaar bezig is geweest!

Wanneer je terugkijkt naar de doelstellingen van de oprichters mag je concluderen dat HCW nog steeds gaat voor de sportieve winst, maar dat gezelligheid, vriendschappen en een ‘band voor het leven’ nog steeds de kern van het club DNA vormen. Daar mogen alle (oud) leden, bestuurders, vrijwilligers en allen die de club een warm hart toedragen best wel een beetje trots op zijn!

Misschien is het weer tijd voor een nieuw 4 jarenplan net als in de jaren zeventig. In onze krimpregio, waar ook nog sprake is van vergrijzing, is het wellicht goed om na te denken over de (nabije) toekomst. Onze club heeft in haar historie aangetoond over heel veel veerkracht te beschikken. Ik ben dan ook positief over haar toekomst en hoop, samen met heel veel HCW-ers, in 2029 het eeuwfeest te mogen vieren.

 

Tot slot een quote waarin volgens mij iedere HCW-er zich zal herkennen:

"A sport where teammates are more than teammates. Friends are more than friends. The game is more than a game. Brothers. Sisters. A community. It gives us the opportunity to turn a game into memories. It’s a tradition. It’s a pastime. It is our life.”

De oprichters hadden gelijk…

 

Erich Wünker

Winschoten, april 2015

 

 

1929


1946


1963

1979 

 

Hoofdsponsoren

Sponsoren

Agenda

9-7 Hockey Kamp
Toon hele agenda

Statistieken

donderdag 7 juli 2022
Aantal leden (info) 158
Nu online 14
Leden met @ 100,0%
SMS Bereik (teams) 60,8%

Mededelingen

Vandaag Jarig


Er zijn geen leden jarig vandaag

Clubcompetitie

1. Mix D8
2. Jongens C Zaal
3. Dames 2 Zaal
4. Dames 1
5. Meiden B1
hele clubcompetitie..

BAS

(% bezetting bar)
juli 0 %
augustus 0 %
september 0,00 %

Laatste reacties

vandaag geen reacties

Recente verslagen

Nog geen verslagen.

Clubprestaties

overall greengeelred
week greengeelred

overall: 27% |week: %